poeziduri

O antologie sui-generis de poezie română pe zidurile Petrilei
30-31 iulie 2005, noaptea
Aceste lucrări fac parte din proiectul „Petrila, periferia culturală europeană”.
Premiul 1/ secţiunea Arte la Gala Societăţii Civile, Bucureşti – 2007

Poezia pe zidurile Petrilei

Societatea culturala „Conditia romana“ desfasoara proiecte in Petrila, Valea Jiului, oras minier total lipsit de institutii sau manifestari culturale, situat intr-o zona marginalizata economic si social si cunoscuta mai mult datorita miscarilor sale sociale si politice. Desi fiecare din aceste proiecte are un specific anume, iar scurta prezentare de mai jos subliniaza acest lucru, comuna tuturor este intentia de a aduce o pata de culoare in viata gri a locuitorilor acestei zone.
Festivalul „Om rau“, ale carui editii, cinci plus un parastas, au fost organizate intre 2000 si 2005, a fost un eveniment cultural desfasurat pe parcursul a trei zile. De fiecare data a avut o bogata agenda culturala, incluzind concerte de blues, jazz si folk, expozitii de grafica si fotografie, lansari de carti, happening-uri si piese de teatru. Conceptul central al proiectului a fost cel de „casa deschisa“: prin spatiul si maniera de desfasurare – casa organizatorului, a mea, ca spatiu de performance si ospitalitate – a creat un context social in care localnici si invitati sa poata interactiona si trece, astfel, mai usor peste bariera reprezentarilor negative.

Un alt proiect, Cercul artistilor disparuti, a reinviat un experiment artistic initiat de mine la sfirsitul anilor ’80 si in care au fost implicati copii din Petrila. In cea mai neagra perioada comunista, la „Cercul de desen“ al unei scoli petrilene, copiii au descoperit lumea literaturii prin intermediul desenului, pictind portrete de scriitori, pictori si muzicieni. Desenele lor au supravietuit trecerii timpului si, dupa douazeci de ani, au motivat un act de restituire….

Cel mai recent proiect, Antologia poeziei romanesti la zid, a fost un experiment artistic pus in aplicare pe ziduri coscovite din Petrila. Echipe de localnici si invitati din afara zonei au scris versuri in timpul unei „tabere de noapte“. Miza acestui proiect a fost, pe de o parte, sa ofere, intr-o maniera sui-generis, poezie locuitorilor Petrilei si, pe de alta parte, sa creeze un capital simbolic alternativ intr-un oras minier aflat in plin proces de dezindustrializare. Din pacate, proiectul s-a intrerupt brusc datorita interventiei administratiei locale care l-a interpretat ca un act de vandalism, a denigrat, cu ajutorul presei locale, artistul care l-a initiat si a acoperit cu var o parte din versuri. In ciuda acestei reactii, am gasit un alt mod de a continua proiectul: urmarim reactiile localnicilor, am invitat o echipa TVR sa realizeze un documentar de scurt-metraj si vom publica un volum care sa prezinte semnificatia acestei initiative artistice. Unii dintre poetii ai caror versuri au fost scrise pe zidurile Petrilei vor contribui la realizarea acestui volum.

Share